De vereniging Histechnica

Vereniging Histechnica en activiteiten

De vereniging Histechnica -vrienden van het academisch erfgoed van de TU Delft- stelt zich tot doel de belangstelling voor de geschiedenis en de ontwikkeling van de techniek en natuur-wetenschappen te wekken en te onderhouden. Dit wil men bereiken door het geven van voordrachten en het organiseren van excursies en studiereizen. We bevorderen tevens het Academisch Erfgoed van de TU Delft. Histechnica is opgericht in 1974. We kennen leden van diverse pluimage. Naast wetenschappers, techneuten en managers zijn ook huisartsen, juristen, kunstenaars en vele anderen lid. Meldt u gerust aan via website www.histechnica.nl .

Activiteiten

We houden jaarlijks circa 8 voordrachten in het Science Centre op een zaterdagochtend met koffie en discussies. Ieder jaar wordt een excursie georganiseerd, om de twee jaar een meerdaagse buitenlandse excursie en het andere jaar een binnenlandse excursie. Teneinde een indruk te geven van de activiteiten geven we hieronder een aantal voorbeelden van voordrachten en excursies die in de afgelopen 2 jaar werden georganiseerd.

Voordrachten (enkele voorbeelden)

“Wat na gas?. Nieuwe uitdagingen voor energiesystemen” door ir G.J. van Luijk

“De overstromingsramp van 1953” door Prof J.K. Vrijling

“Ruimtevluchten vanuit Curacao”  door l.t. generaal bd B. Droste

“Erg koud in die school; over Kamerlingh Onnes ea” door Prof dr. D. van Delft.

“Hoe navigeerden onze voorouders?” door Dr W.F.J. Mörzer Bruyns

“Veelzijdigheid van Christiaan Huygens” door T. Cocqyt

“Gebouwd erfgoed in Indonesië” door C. Passchier

“Historie Ruimtevaart in Nederland” door ir D. de Hoop

Excursies en studiereizen

In december 2012 werd het Baggermuseum in Sliedrecht bezocht, waarbij Prof. Ir. W.J. Vlasboom een voordracht hield. In mei 2013 werd een twee daagse excursie georganiseerd naar Zeeland (60 jaar na de Watersnood ramp).

In december 2013 gingen we met de trein naar Hengelo, alwaar het industriemuseum HEIM werd bezocht met o.a. Stork, Heemaf  en Textiel erfgoed.

Hoogtepunten zijn toch wel de studiereizen naar het buitenland die om de twee jaar worden georganiseerd. In 2004 ging de reis naar het Ruhrgebied alwaar objecten op het gebied van de kolen-, ijzer- en staalproductie werden bezocht. Noord Frankrijk was in 2006 aan de beurt. Hierbij lag het accent op de textiel- en glasindustrie.

Het reisdoel in 2008 was Shropshire, Noord Wales en Cheshire in GB met een veelheid aan historische objecten werd bezocht zoals de Iron Bridge, een gietijzeren brug. In 2011 gingen we naar Barcelona waarbij ruim aandacht werd besteed aan bezoeken aan gebouwen. In Cornwell GB in 2012 werden meerdere locaties bezocht waaronder Levant met nog werkende stoommachines en de door Brunel gebouwde Saltash Bridge.

In 2014 ging de reis naar Saksen Duitsland, waarbij ook Dresden en Leipzig werden bezocht.

Op onze website is meer informatie over dit alles gegeven (klikken op onderwerp):

Doel vereniging

Achtergronden en voorgeschiedenis