Honderd jaartallen en hun horloges

Titel: Honderd jaartallen en hun horloges
Spreker: de heer A.J. Barnard
Datum: zaterdag 12 oktober 2019
Locatie: Science Centre van de TU Delft, Mijnbouwstraat 120
2628 RX Delft

Programma

  • 10.30 uur: Gebouw open; ontvangst met koffie
  • 11:00 uur: Informatie over de studiereis naar Turijn en Bologna in april 2020 door ir. Ton Boele (studiereiscommissaris)
  • 11.10 uur: Voordracht door de heer A.J. Barnard (docent Uurwerkmaken aan de Vakschool Schoonhoven)
  • 11:50 uur: Pauze
  • 12:15 uur: Vervolg van voordracht / afsluitende discussie
  • 12:45 uur: Einde bijeenkomst

Samenvatting van de voordracht

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 2019 van de opleiding Uurwerkmaken aan Vakschool Schoonhoven, ontstond eind 2017 het idee iets met dat jubileum te doen. Met het voortschrijden van tijd en techniek in die laatste 100 jaar is ook het horloge veranderd. Eigenlijk bleek deze periode van 1919 tot 2019 min of meer samen te vallen met het ontstaan en het gebruik van het polshorloge. Voor die jaren, tot ongeveer 1937, domineerden vooral zakhorloges naast enkele reisklokjes als enige draagbare tijdaanwijzers.

Tot rond 1945 leidde men op tot ‘horlogemaker’, omdat daar tot die tijd de nadruk op lag. De leerlingen van nu zijn gefascineerd door deze mechanische merkhorloges met gecompliceerde uurwerken; dit weer in tegenstelling tot de leerlingen van vroeger, die deze mogelijkheden veel minder hadden, omdat ze nu eenmaal minder voorkwamen.

In deze lezing blikken we terug op wat gangbaar zou kunnen zijn voor de gemiddelde Nederlander. Daarbij is getracht een beeld te geven van de horloges die op de werkbank van een Nederlandse uurwerkmaker tussen 1919 en 2019 terecht zouden kunnen komen. Welke waren slechts kort in de mode, zoals de LED-horloges. (LED= Light Emitting Diode, dit is de benaming voor de digitale kwartshorloges met rode cijfers).

De grote interesse voor horloges in het algemeen in de laatste twintig jaar, leidt er toe dat veel liefhebbers zich verdiepen in detaillistische deelgebieden in de horlogegeschiedenis. Dit resulteert in hoge prijzen voor vintage-horloges, hetzij op het gebied van merken of van speciale technische ontwikkelingen. Gestreefd is naar een zo breed mogelijke signalering om zo nauwkeurig mogelijk de datering van algemeen in Nederland voorkomende modellen te beschrijven. Verbeteringen zijn welkom.

Informatie over de spreker, de heer Arjan Barnard

Arie Johannes Barnard (Arjan) werd geboren op 23 april 1956 te Hardenberg. Na de middelbare school studeerde hij voor uurwerkmaker aan de Vakschool Schoonhoven en behaalde tevens het juweliersdiploma. Vanaf 1983 werkzaam in het uit 1953 stammende juweliersbedrijf opgericht door zijn vader. Sinds 2013 ook part-time docent Uurwerkmaken aan de Vakschool Schoonhoven. Vorig jaar was Arjan te gast met een lezing over fabrieksschoorstenen; nu een heel ander onderwerp.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de voordracht, dan kunt u via voordrachten@histechnica.nl contact opnemen met de programma commissaris dhr. dr. ir. P.Th.L.M. van Woerkom.

Aanmelden

Voor het bijwonen van deze voordracht is aanmelden verplicht. De aanmeldingstermijn sluit op zaterdag 5 oktober 2019.

Ook belangstellenden die geen lid zijn van Histechnica of van KIVI, zijn welkom. Voor hen geldt een entreeprijs van 5 (vijf) euro, ter plaatse contant en met gepast geld te voldoen.

Komende activiteiten

  • dinsdag 12 november 2019 (“buitendag” in Haarlem),
    10.30 uur tot ongeveer 15.30 uur. Bezoek aan het Teylers Museum en Hodshon-huis (Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen) met voordrachten over
    1) geschiedenis Teylers Museum
    2) de Haarlemse jaren van Prof. Lorentz
    3) Dr Sam Goudsmit, Nederlands-Amerikaans kernfysicus en zijn jacht op Hitler’s atoombom.
    (Rondleiding en voordrachten verzorgd door de Curator Wetenschappen van Teylers en Frank W. van den Berg, voorzitter van KIVI-GdT.)

Officiële uitnodiging

Onder Article attachments treft u de officiële uitnodiging aan.

Updated on oktober 18, 2019

Article Attachments

Related Articles

Academisch Erfgoed
Bezoek de nieuwe website over het academisch erfgoed van de TU Delft.
Ga naar de site