1. Home
 2. Voordrachten
 3. Archief voordrachten
 4. Lorentz: gevierd fysicus, geboren verzoener – Vervallen

Lorentz: gevierd fysicus, geboren verzoener – Vervallen

Titel: Gevierd fysicus, geboren verzoener
Spreker: prof. dr. Dirk van Delft
Datum: zaterdag 17 oktober 2020
Locatie: Science Centre van de TU Delft, Mijnbouwstraat 120
2628 RX Delft

Programma

10.30 uur: Gebouw open; ontvangst met koffie
11.00 uur: Voordracht door prof. dr. Dirk van Delft
11.45 uur: Pauze
12.00 uur: Vervolg van voordracht / afsluitende discussie
12.35 uur: Einde bijeenkomst

Vanwege voorschriften van de overheid en van de TU Delft dienen wij voor deze voordracht een maximum aan te houden voor het totale aantal toehoorders. Deze voordracht is daarom alleen toegankelijk voor leden van Histechnica en van KIVI.

Aanmelden gaat strikt volgens de regel: wie het eerst komt het eerst maalt, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen leden van KIVI en van Histechnica.
Na aanmelding ontvang u als er plaats is een e-mail in de vorm van een e-ticket, of u ontvangt een bericht dat het maximum aantal deelnemers is overschreden en u daarom de voordracht niet kunt bijwonen en u op de reserve lijst bent geplaatst.

Zonder e-ticket geen toegang!

Histechnica leden die de voordracht willen bijwonen dienen bij de Histechnica secretaris aan te melden op secretaris@histechnica.nl
Aanmelden tot uiterlijk vrijdag 9 oktober 2020.

Samenvatting van de voordracht

Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) is, met Christiaan Huygens, Nederlands grootste natuurkundige. Geboren in Arnhem, in welke stad hij in splendid isolation het elektron bedacht, werd hij op 24-jarige leeftijd in Leiden hoogleraar theoretische natuurkunde. Na zijn Nobelprijs van 1902 groeide Lorentz uit tot internationale coryfee. Zijn elektronentheorie stond op gelijke hoogte met Einsteins relativiteitstheorie.
Met zijn diepe inzicht, innemende karakter, tact en talenkennis was Lorentz de ideale voorzitter van de wereldberoemde Solvay Raden in Brussel. Diezelfde gaven benutte hij in en na de wereldoorlog als onvermoeibaar verzoener. Lorentz, begenadigd popularisator, was getuige van de revolutionaire overgang van klassieke naar moderne natuurkunde. En in de internationale commissie voor intellectuele samenwerking, voorloper van UNESCO, diende hij de wereldvrede.
In de voordracht extra aandacht voor Lorentz’ kijk op techniek en zijn bemoeienis met de Afsluitdijk.

Informatie over de spreker, prof. dr. Dirk van Delft

Dirk van Delft (1951) studeerde natuurkunde in Leiden. Hij stond voor de klas, was chef wetenschap bij NRC Handelsblad en directeur van Rijksmuseum Boerhaave. Aan de Universiteit Leiden is hij emeritus hoogleraar ‘Materieel erfgoed van de natuurwetenschappen’. Sinds zijn pensionering in 2018 is hij gastmedewerker van het Instituut Lorentz. In 2015 promoveerde hij op Heike Kamerlingh Onnes. Een biografie. Met Ton van Helvoort schreef hij Beelden zonder weerga: de elektronenmicroscoop van Ernst Ruska tot Ben Feringa (2018) en met Frits Berend de biografie Lorentz: gevierd fysicus, geboren verzoener (2019). Op dit moment werkt hij aan een biografie van astrofysicus Henk van de Hulst.

Komende activiteiten

 • zaterdag 14 november 2021:
  Voordracht over micro-electro-mechanische systemen.
  (Spreker: prof. dr. Peter G. Steeneken, TU Delft, faculteit 3mE.)
 • zaterdag 12 december 2020:
  Voordracht over de geschiedenis van het TNO Complex Zuidpolder Delft 1960 – 2015.
  (Spreker: drs. Gerard van de Schootbrugge, oud-medewerker TNO.)
 • zaterdag 9 januari 2021:
  Voordracht over Jacques C. van Marken: sociaal ingenieur en visionair.
  (Spreker: ir. Jan van der Mast, stedenbouwkundige, schrijver, biograaf.)

Updated on januari 16, 2021

Article Attachments

Related Articles

Academisch Erfgoed
Bezoek de nieuwe website over het academisch erfgoed van de TU Delft.
Ga naar de site