1. Home
  2. Over

Over

De vrienden van het academisch erfgoed van de TU Delft, de vereniging Histechnica, willen de belangstelling voor de geschiedenis, de ontwikkeling van de techniek en natuurwetenschappen wekken en onderhouden. Naast wetenschappers, techneuten en managers bezoeken ook huisartsen, juristen, kunstenaars en vele anderen de maandelijkse voordrachten en (jaarlijkse) studiereizen.

Bestuur

Prof.dr.ir. H.J. Sips, voorzitter

Ir. H. Boonstra, secretaris

Ir. J.A. Ketel, penningmeester

Ir. T. Boele, coördinator studiereizen

Dhr. J.W. Stoutjesdijk, penningmeester studiereizen

Ir. J.M. Albers, programma coördinator

Adviseurs van het bestuur zijn Ir. S.M. Nijhuis, Dr. A.H. Streefland en Ir. J.A. Schoonman, (allen van Erfgoed TUD)

Webbeheerder is Wil de Wit

Doel

Naast het organiseren van voordrachten besteedt Histechnica ook aandacht aan het industrieel erfgoed in Nederland door het organiseren van (jaarlijkse) studiereizen met voordrachten op een locatie m.b.t. een industrieel erfgoed zoals het Twents Techniek Museum in Hengelo.

Activiteiten

We houden jaarlijks circa 8 voordrachten in het Science Centre van de TU Delft op een zaterdagochtend met koffie en discussies. Elk jaar wordt een studiereis georganiseerd, om de twee jaar een meerdaagse buitenlandse studiereis en het andere jaar een binnenlandse studiereis. De voordrachten en studiereizen worden georganiseerd in samenwerking met de afdeling Geschiedenis der Techniek van KIVI NIRIA.

Studiereizen

In december 2012 werd het Baggermuseum in Sliedrecht bezocht, waarbij Prof. Ir. W.J. Vlasboom een voordracht hield. In mei 2013 werd een twee daagse excursie georganiseerd naar Zeeland (60 jaar na de Watersnood ramp).

In december 2013 gingen we met de trein naar Hengelo, alwaar het industriemuseum HEIM werd bezocht met o.a. Stork, Heemaf  en Textiel erfgoed.

Hoogtepunten zijn toch wel de studiereizen naar het buitenland die om de twee jaar worden georganiseerd. In 2004 ging de reis naar het Ruhrgebied alwaar objecten op het gebied van de kolen-, ijzer- en staalproductie werden bezocht. Noord Frankrijk was in 2006 aan de beurt. Hierbij lag het accent op de textiel- en glasindustrie.

Het reisdoel in 2008 was Shropshire, Noord Wales en Cheshire in GB met een veelheid aan historische objecten werd bezocht zoals de Iron Bridge, een gietijzeren brug. In 2011 gingen we naar Barcelona waarbij ruim aandacht werd besteed aan bezoeken aan gebouwen. In Cornwell GB in 2012 werden meerdere locaties bezocht waaronder Levant met nog werkende stoommachines en de door Brunel gebouwde Saltash Bridge.

In 2014 ging de reis naar Saksen Duitsland, waarbij ook Dresden en Leipzig werden bezocht.

Geschiedenis

Histechnica is opgericht in 1974 en heeft vanuit het verleden veel contacten gehad met de TU Delft (ook vanwege het Erfgoed) en het Science Centre (vroeger Techniek Museum).

De voortschrijdende techniek beïnvloedt ons leven aanzienlijk. Nieuwe vindingen en innovaties verandert onze wereld voortdurend. Om de techniek van nu en van de toekomst goed te kunnen begrijpen, is de kennis van de ontwikkeling en historie belangrijk. Histechnica biedt u de mogelijkheid om deze kennis te vergroten.

Meer informatie over de geschiedenis vindt u als u hier klikt.

Vrienden