1. Home
  2. Voordrachten
  3. Archief voordrachten
  4. Bezoek aan de Elektro Studieverzameling van de TU Delft

Bezoek aan de Elektro Studieverzameling van de TU Delft

Titel: Bezoek aan de Elektro Studieverzameling van de TU Delft
Sprekers: dhr. dr. ir. Chris Verhoeven, Han Geijp en Roel Zwetsloot
Datum: Januari 2017
Plaats: Science Centre van de TU Delft, Mijnbouwstraat 120,
2628 RX Delft.

 Samenvatting van de voordracht Innovatie

Een van de meest gebruikte woorden in de techniek maar misschien ook het minst begrepen. Als innovatie alleen maar “verbetering” betekent, dan zou het een saai woord zijn. Dan zou het alleen maar gaan over verbeteren van wat al bedacht is. De Nipkow televisie markeerde de start van een nieuw tijdperk. Kleurentelevisie kon alleen eerst niet en later wel. Die verbetering was vanaf het begin voorspelbaar. Robots zijn er al heel lang. Kunnen we vanaf nu alleen nog maar verbeteringen verwachten of zijn er technische ontwikkelingen die de toekomst toch weer onvoorspelbaar maken?

Informatie over sprekers dr. ir. Chris Verhoeven:
Dr. ir. C.J.M. (Chris) Verhoeven is een universitair hoofddocent bij de afdeling microelektronica aan de Technische Universiteit Delft en parttime werkzaam bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Zijn onderzoekinteresses zijn systematisch analoog ontwerp, RF-circuits, adaptieve radiosystemen, sensor elektronica en avionica voor drones, sondeerraketten en nano-satellieten. Hij is een van de initiatiefnemers voor de bouw van de nog steeds functionerende Delfi-C3 nano-satelliet die in 2008 is gelanceerd. Sinds 2013 geeft Chris Verhoeven samen met Guido de Croon, leiding aan het Zwerm Thema het TU-Delft Robotics Instituut dat onderzoek doet op het gebied van zwermen van onderwater robots, rovers, drones en nano-satellieten en ondersteunt het studenten onderzoek naar bestuurbare sondeerraketten in de Korolev Lab van het instituut. Samen met Andre Schiele geeft hij leiding aan het Space Robotics Thema van het TU-Delft Space Institute, met een focus op micro voortstuwing en ruimtevaartmechatronica.

Informatie over sprekers Han Geijp en Roel Zwetsloot:
J.A. Geijp (Han) is coördinator van de Studieverzameling. Als instrumentmaker kwam hij, na zijn militaire diensttijd bij de KLu, in dienst bij de Optische Industrie (Old Delft) en in 1967 bij de faculteit Elektrotechniek. In die periode heeft hij als vormgever en illustrator in z’n vrijetijd een aandeel gehad bij de publicatie van een aantal boeken van de TU-Delft, zoals “De energieke wereld van Elektrotechniek”, “Elektro“ 25 jaar Mekelweg”, “Spanning” en “Koken met bloemen en kruiden uit de botanische tuin”. Hij is mede oprichter en vice-voorzitter van de stichting historisch genootschap “De Blauwe Tram”. Sinds de beëindiging van zijn 40-jarige dienstverband met de TU Delft zet hij zich volledig in voor de Elektro Studieverzameling. In het kort geeft Han de geschiedenis weer van de Elektro Studieverzameling. Hij zal de vrijwilligers aan ons voorstellen. Op de wekelijkse bijeenkomsten wordt door hen het verworven erfgoed geregistreerd en waar nodig op vakkundige wijze gerestaureerd en geconserveerd.

Roel Zwetsloot is student Elektrotechniek aan de TU Delft. Hij zet zich in voor de Studieverzameling, met speciale aandacht voor de collectie elektronenbuizen.

Updated on juni 29, 2019

Related Articles

Academisch Erfgoed
Bezoek de nieuwe website over het academisch erfgoed van de TU Delft.
Ga naar de site