1. Home
  2. Voordrachten
  3. Archief voordrachten
  4. De ontwikkeling van 100 jaar informatie technologie binnen Centric

De ontwikkeling van 100 jaar informatie technologie binnen Centric

Titel: De ontwikkeling van 100 jaar informatie technologie binnen Centric
Spreker: dhr. ir. R. van Vliet
Datum: zaterdag 14 december 2019
Locatie: Science Centre van de TU Delft, Mijnbouwstraat 120
2628 RX Delft

Programma

  • 10.30 uur: Gebouw open; ontvangst met koffie
  • 11:00 uur: Voordracht door ir. R. van Vliet (Centric, Enterprise Services & Innovation)
  • 11:45 uur: Pauze
  • 12:15 uur: Vervolg van voordracht / afsluitende discussie
  • 12:45 uur: Einde bijeenkomst

Voor het bijwonen van deze voordracht is aanmelden verplicht.
De aanmeldingstermijn sluit op zaterdag 7 december 2019.

Leden van Histechnica dienen zich aan te melden uitsluitend via de vernieuwde Histechnica website: http://histechnica.nl.

Ook belangstellenden die geen lid zijn van Histechnica of van KIVI, zijn welkom. Voor hen geldt een entreeprijs van 5 (vijf) euro, ter plaatse met gepast geld te voldoen. Ook zij dienen zich aan te melden via boven-genoemde vernieuwde Histechnica website.

Samenvatting van de voordracht

Centric is één van de grootste IT-bedrijven in Nederland. Centric bouwt o.a. software voor de automatisering van gemeentes (voor afdelingen als Burgerzaken, Belastingen, Werk, Inkomen en Zorg), voor salaris-administraties en administraties voor pensioenfondsen, voor financiële dienstverleners en voor logistieke toepassingen in winkel- en magazijnautomatisering. In Centric’s datacenters zijn vele toepassingen ondergebracht van overheden, grote bedrijven, winkelketens en andere organisaties.

Hoewel Centric als bedrijf in zijn huidige vorm opgericht is in 1992, zijn onderdelen van het bedrijf veel ouder. In de loop van de jaren zijn bijna 100 bedrijven en organisaties overgenomen en geïntegreerd. De gezamenlijke geschiedenis van deze voorgangers gaat tot meer dan 100 jaar terug.

Tijdens deze integratie en de daaruit volgende reorganisaties en verhuizingen, maar ook van zolders en uit garages van oud-medewerkers, zijn vele stukken techniek boven water gekomen, waarvan men begonnen is om die te verzamelen in een bedrijfsmuseum. Gezamenlijk geven al deze stukken een mooi overzicht van de ontwikkeling van informatie technologie door de tijd heen. De oudere apparatuur werkt vooral op basis van mechanische technologie, zoals rekenmachines, boekhoudmachines en ponsplaatjes. Na de oorlog doen geleidelijk elektronische componenten en ponskaarten hun intrede. Om tenslotte te resulteren in volledige digitalisering van de administraties.

Aan de hand van een aantal museumstukken (zoals programmeerbare geheugens) zal Rob (als “conservator” van dit bedrijfsmuseum) laten zien hoe het bijhouden van administraties en de onderliggende besturingslogica (“Business Logic”) door de tijd heen geëvolueerd is van mechanische naar elektronische programmering.

Informatie over de spreker ir. Rob van Vliet

Rob van Vliet heeft meer dan 40 jaar ervaring met informatietechnologie, en deed zijn eerste ervaringen met computers op in 1972. Na zijn studie Electrotechniek aan de Technische Universiteit Delft, afdeling Informatie verwerkende systemen, is hij begonnen als programmeur en heeft zich vanaf daar ontwikkeld tot hoofd van diverse software afdelingen en Technisch Directeur van de Centric divisies IT-solutions en Software Engineering.

Momenteel is hij hoofd van de afdeling Enterprise Services, een stafafdeling die alle productafdelingen ondersteunt en faciliteert bij de ontwikkeling van hun softwareproducten en clouddiensten. Daarnaast is hij lid van Centric’s innovatie team, dat onderzoek doet naar de toepassing van nieuwe technologieën (zoals augmented reality, data science, blockchain, e.a.).

Vanuit deze achtergrond is hij geïnteresseerd in de geschiedenis van de techniek en begonnen met het verzamelen van het erfgoed van Centric.

Meer info

Wilt u meer informatie over de voordracht, dan kunt u via voordrachten@histechnica.nl contact opnemen met de programma commissaris dhr. dr. ir. P.Th.L.M. van Woerkom.

Aanmelden

Updated on december 14, 2019

Article Attachments

Related Articles

Academisch Erfgoed
Bezoek de nieuwe website over het academisch erfgoed van de TU Delft.
Ga naar de site