Titel: De geschiedenis van Delft als roemrijke weefstad
Spreker: Eilise Kloppers (beeldend kunstenaar in weefsel en papier)
Datum: Zaterdag 7 september 2019
Locatie: Science Centre van de TU Delft, Mijnbouwstraat 120,
2628 RX Delft.
Programma
- 10.30 uur: Gebouw open; ontvangst met koffie
- 11:00 uur: Voordracht door Beeldend kunstenaar Elise Kloppers
- 11:45 uur: Pauze
- 12:15 uur: Vervolg van voordracht / afsluitende discussie
- 12:45 uur: Einde bijeenkomst
Samenvatting van de voordracht
Voordracht over de geschiedenis en de technieken van het weven in Delft.
In het Graafschap Holland was het weven huisvlijt en werd ook beoefend in de ateliers van de nonnenkloosters zoals bijvoorbeeld het St. Agatha, nu het Prinsenhof. Wevers werden vrije beroepsbeoefenaren en gingen zich organiseren in gilden. Het keurmerk verzorgden de keurmeesters in de Lakenhal die in Delft al in 1316 gebouwd werd en het ‘Wantshuis’ werd genoemd. Zij keurden de draperieën en voorzagen ze van een loodje. De Delftse Lakense Stof was geboren. Dit toonaangevend product leidde tot de 1e bloeiperiode die begon in de 15e eeuw en eindigde met de stadsbrand van 1536. Uit Amsterdam, Haarlem en Leiden kwamen afgevaardigden zelfs naar Delft om de technieken te bewonderen en af te kijken.
Erind 16e eeuw vluchtten Vlaamse protestanten onder andere naar Delft. Daaronder waren vaktechnische stof- en wandtapijtwevers zoals François Spiering en zijn ontwerper Karel van Mander den Ouden, er ontstond onder andere de wandtapijtenserie Diana. Daarnaast was Delft als eerste bekend om de zeer fijngeweven stof het Puycken. Tevens lieten de Engelsen in Delft hun Lakensestoffen zwartverven. In mijn voordracht zal ik nader ingaan op verschillende aspecten en toelichten met afbeeldingen, objecten, spreekwoorden en straatnamen.
Informatie over spreker
Elise Kloppers (1941) ‘s-Gravenhage. Haar vader studeerde elektrotechniek in Delft en Zürich, (CH), waar hij haar moeder ontmoette. Zij beheerste het hoedenvakmanschap. Elise is opgegroeid met meubilair van de Stijl. Het Bauhaus en Gispen. Als 7 en 8-jarige heeft zij in Zwitserland gewoond om kennis te maken met haar Zwitserse familie. Zij leerde daar schrijven op een lij, had gymnastiek tussen de krokussen en leerde zwemmen in een zacht stromende rivier. In haar familie zijn veel beeldend kunstenaars.
Elise Kloppers studeerde af in 1964 en 1967 in autonoom textiel, design en weven. Zij werkte als Beeldend Kunstenaar 20 jaar bij het voortgezet onderwijs. In 1996 heeft zij de tentoonstelling georganiseerd “Delft (ver)weven met Textiel” in het voormalige Techniekmuseum naar aanleiding van de viering van 750 jaar stadsrechten. Daarbij heeft zij het boekje geschreven: Historische Textielwandeling door Delft. Zij is lid van IAPMA, Weefnetwerk en OWD. Zij was vicevoorzitter van de afdeling Beeldende Vakken van de ABOP. Zij was voorzitter en curator van de Internationale Textilkünstler Spektrum, (De). Haar werken staan in talrijke catalogi. Zij exposeert wereldwijd. Voor meer informatie: www.elisekloppers.com.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de voordracht, dan kunt u via voordrachten@histechnica.nl contact opnemen met de programma commissaris dhr. dr. ir. P.Th.L.M. van Woerkom.
Aanmelden
Voor het bijwonen van deze voordracht is aanmelden verplicht. De aanmeldingstermijn sluit op zaterdag 31 augustus 2019.
Ook belangstellenden die geen lid zijn van Histechnica of van KIVI, zijn welkom. Voor hen geldt een entreeprijs van 5 (vijf) euro, ter plaatse contant en met gepast geld te voldoen.
Komende activiteiten
- zaterdag 12 oktober 2019:
Voordracht “Honderd jaar polshorloge – in vogelvlucht” door de heer A.J. Barnard, juwelier en docent uurwerkmaken aan de Vakschool te Schoonhoven.) Voorts: informatie over de studiereis naar Turijn en Bologna in april 2020 door ir. Ton Boele - dinsdag 12 november 2019 (“buitendag” in Haarlem), 10.30 uur tot ongeveer 15.30 uur. Bezoek aan het Teylers Museum en Hodshon-huis (Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen) met voordrachten over
1) geschiedenis Teylers Museum
2) de Haarlemse jaren van Prof. Lorentz
3) Dr Sam Goudsmit, Nederlands-Amerikaans kernfysicus en zijn jacht op Hitler’s atoombom.
(Rondleiding en voordrachten verzorgd door de Curator Wetenschappen van Teylers en Frank W. van den Berg, voorzitter van KIVI-GdT.)
Officiële uitnodiging
Onder Article attachments treft u de officiële uitnodiging aan.