1. Home
  2. Voordrachten
  3. Archief voordrachten
  4. Lorentz: Gevierd fysicus, geboren verzoener Online voordracht

Lorentz: Gevierd fysicus, geboren verzoener Online voordracht

Datum: zaterdag 30 januari 2021
11:00 – 12:30 uur (inlog vanaf 10:45 uur)
Spreker: prof. dr. Dirk van Delft
Locatie: ONLINE (met Zoom)

Programma

  • 10.45 uur:  Inloggen bij Zoom. U krijgt vooraf een link per e-mail toegezonden. Meer informatie hoe een Zoom vergadering bij te wonen vindt u hier
  • 11.00 uur:  Voordracht door prof. dr. Dirk van Delft
  • 12:00 uur:  Beantwoorden van vragen. Deze kunnen tijdens of na de voordracht worden gesteld via een email: gdthisvragen@gmail.com of via de Zoom chatfunctie
  • 12:30 uur:  Einde

Informatie over de spreker

Dirk van Delft (1951) studeerde natuurkunde in Leiden. Hij stond voor de klas, was chef wetenschap bij NRC Handelsblad en directeur van Rijksmuseum Boerhaave. Aan de Universiteit Leiden is hij emeritus hoogleraar ‘Materieel erfgoed van de natuurwetenschappen’. Sinds zijn pensionering in 2018 is hij gastmedewerker van het Instituut Lorentz. In 2015 promoveerde hij op Heike Kamerlingh Onnes. Een biografie. Met Ton van Helvoort schreef hij Beelden zonder weerga: de elektronenmicroscoop van Ernst Ruska tot Ben Feringa (2018) en met Frits Berends de biografie Lorentz: gevierd fysicus, geboren verzoener (2019). Dit voorjaar verschijnt zijn biografie van astrofysicus Henk van de Hulst: Reiziger in het wereldruim.

Samenvatting

Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) is, met Christiaan Huygens, Nederlands grootste natuurkundige. Geboren in Arnhem, in welke stad hij in splendid isolation het elektron bedacht, werd hij op 24-jarige leeftijd in Leiden hoogleraar theoretische natuurkunde. Na zijn Nobelprijs van 1902 groeide Lorentz uit tot internationale coryfee. Zijn elektronentheorie stond op gelijke hoogte met Einsteins relativiteitstheorie. Met zijn diepe inzicht, innemende karakter, tact en talenkennis was Lorentz de ideale voorzitter van de wereldberoemde Solvay Raden in Brussel. Diezelfde gaven benutte hij in en na de wereldoorlog als onvermoeibaar verzoener. Lorentz, begenadigd popularisator, was getuige van de revolutionaire overgang van klassieke naar moderne natuurkunde. En in de internationale commissie voor intellectuele samenwerking, voorloper van UNESCO, diende hij de wereldvrede.
In de voordracht extra aandacht voor Lorentz’ kijk op techniek en zijn bemoeienis met de Afsluitdijk.

Deelname

Deelname is gratis. U hoeft zich voor deze online bijeenkomst niet aan te melden; leden van Histechnica krijgen vrijdag 29 januari per mail een link toegestuurd.

Updated on februari 8, 2021

Related Articles

Academisch Erfgoed
Bezoek de nieuwe website over het academisch erfgoed van de TU Delft.
Ga naar de site