Kweekvijver van topingenieurs
Titel: Rondleiding DREAM HALL van de TU Delft
Spreker: dhr. ing. F.P.M. van der Meijden
Datum: Juni 2016
Plaats: Science Centre van de TU Delft, Mijnbouwstraat 120,
2628 RX Delft
Samenvatting van het bezoek
Passie-gedreven onderwijs of zelfs obsessie gedreven? Of de meest nuttige vorm van studieontwijkend gedrag? Feit blijft dat jaarlijks honderden studenten gretig hun tijd steken in het realiseren van studentenprojecten waarvoor zij geen reguliere studiepunten krijgen.
Wat drijft hen en waardoor zijn zij zo succesvol?
Om die vraag te beantwoorden gaan we in gedachte ruim 15 jaar terug in de tijd. Twee studenten zochten een technische uitdaging waarin zij de stof van de in hun ogen nogal theoretische studies in de praktijk konden brengen. Het eerste Nuon Solar Team was geboren. Aanvankelijk weggestopt in ongebruikte kelderruimten startten na het succes van de eerste Nuna zonneauto meerdere studententeams en wederom met groot succes…
Innovatief was dat de studentenprojecten door studenten werden geïnitieerd en waarbij de studenten van begin tot eind “in control” en “probleem eigenaar” zijn. Het bleek een succesvolle formule.
Inmiddels heeft de TU Delft deze vorm van studentenprojecten omarmd met beschikbaar stelling van de prima geoutilleerde werkplaats D:DREAM Hall (D:DREAM = Dagdroom, Delft Dream Realisation of Extremely Advanced Machines.)
Tijdens de voordracht en rondleiding van zaterdag 11 juni wordt u even ondergedompeld in een ander wereld. Een wereld van techniekstudenten die geen grenzen kennen. Die met passie vertellen over zweeftreinen die met de snelheid van het geluid door vacuümbuizen schieten, exo skeletten die mensen met een dwarslaesie weer laten lopen, door spierkracht aangedreven onderzeeërs, racewagens op waterstof, voertuigen die met ca. 10 liter brandstof om de wereld kunnen rijden, fietsen die sneller zijn dan menig stadsauto, enz., enz. Onmogelijk denkt u? Dan is het voor u zeker de moeite waard om op 11 juni langs te komen. Want niet alleen vertellen de studenten met passie over hun projecten, u kunt ze die dag ook allemaal zelf bekijken!
Om logistieke redenen moeten wij de deelname van leden van Histechnica en van leden van KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek beperken tot 60. Wij vragen uw begrip hiervoor.
Informatie over de spreker, ing. F.P.M. van der Meijden
Frans van der Meijden is in 1992 als elektronicus afgestudeerd en is pas sinds 2014 manager van de D:DREAM Hall, maar hij heeft een historie van 25 jaar bij de TU Delft.
Ooit bij de vakgroep Transport Technologie van de TUD faculteit 3mE / Werktuigbouwkunde begonnen als hoofd GIRA ofwel Groep Instrumentatie Rekenen en Automatisering heeft hij zich achtereenvolgens verdienstelijk gemaakt als hoofd ICT, hoofd Marketing en Communicatie bij verschillende faculteiten, projectleider e-Learning en onderwijsvernieuwing en hoofd onderwijs- en studentenzaken bij de TUD faculteit 3mE.
Vanaf de zijlijn heeft hij vanaf het begin de D:DREAM studentenprojecten gevolgd.