1. Home
  2. Voordrachten
  3. Archief voordrachten
  4. PENETRATIE VAN GENERAL PURPOSE TECHNOLOGIES

PENETRATIE VAN GENERAL PURPOSE TECHNOLOGIES

De besturen van de vereniging Histechnica en van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek zijn verheugd u uit te nodigen tot het bijwonen van een voordracht te houden door prof. ir. J.W.J. baron van Till.

Datum

Datum: zaterdag 28 januari 2023
Aanvang: 11:00 uur
Locatie: Science Centre, Bouwcampus 26,
ingang ‘B’ Van der Burghweg 2,
2628 CS Delft

Programma

10.30 uur:  Inloop met koffie en thee                                             

11:00 uur:  Welkom en introductie                                          

11.05 uur:  Voordracht door prof. ir. Jaap van Till  

11:50 uur:  Pauze

12:15 uur:  Vervolg van voordracht en afsluitende discussie          

12:45 uur:  Einde bijeenkomst

Samenvatting van de voordracht

In de wereld vindt al tientallen jaren een diepgaande transitie plaats. Wat we daarvan zien zijn omwentelingen en een aantal voor velen plotselinge crises, omdat oude recepten/policies niet meer werken. Voorbeeld: hiërarchieën werken niet meer. Die TRANSITIE is van [value extraction] naar [value creation] & van [uit-elkaar halen om te zien hoe iets werkt/ gerepareerd kan worden] naar [synthese/ bij elkaar voegen en dan zien wat het emergent gedrag wordt van de combinatie => Synthecratie] & van [mechanisch: zero-sum onderhandelingen bij conflicten tussen partijen] naar [nonzero sum synergie effecten zoals in de biologie]. In deze voordracht worden deze verschijningsvormen van de transitie getoond als onderstroom van genoemde crises en revoluties die slechts symptomen zijn.

Jonge mensen snappen dat vrij snel, open als ze zijn en nieuwsgierig naar welke toekomstmogelijkheden zich voor hen openen. Om te kiezen waarin ze zich kunnen bekwamen en op welke manier. Ouderen hebben wat meer moeite met wat zich voor hen als chaos van onzekerheid en veranderingen vertoont en wat hen doet terugverlangen naar glorietijden.

Binnen de omwentelingen kunnen we een vaste volgorde van ontwikkelingen in de tijd zien met discontinuïteiten. En wel met fasen I, II, III, IV en met een General Purpose Technology (GPT) met bijbehorende infrastructuur als kern.

Informatie over de spreker

Jaap van Till (1944) was hoogleraar Bedrijfs-Telecommunicatie & Netwerken, Faculteit Elektrotechniek, TUDelft 1996-2000 en werd vaak aangeduid als “de eerste internetprofessor”. Jaap is afgestudeerd op patroonherkenning en signaalcompressie, TUDelft. Hij werkte 10 jaar bij AKZO aan laboratorium instrumentatie en datanetwerken. Richtte mede ISOC.NL en HCC op. Hij heeft in Europa een aantal grote bedrijfsnetwerken ontworpen en helpen bouwen. Hij was lector bij de HAN in Arnhem, management consultant bij James Martin Associates en Partner bij adviesbureau Stratix.

Thans is hij zzp-er bij Tildro Research en lid van de Raad van Commissarissen bij NDIX bv, de Nederlands-Duitse Internet Exchange. Blog: The Connectivist. WordPress.com.

Aanmelden

Voor het bijwonen van deze voordracht dient u zich aan te melden:
– Leden van KIVI dienen zich aan te melden via de KIVI website
(www.kivi.nl > activiteiten > selecteer activiteit > aanmelden).

– Leden van Histechnica dienen zich aan te melden via de secretaris
hotzeboonstra@gmail.com

Ook belangstellenden die niet lid zijn kunnen zich via bovenstaande wegen aanmelden. Er zijn dan kosten aan verbonden van € 5,00.

De voordracht zal live uitgezonden worden; u dient zich hiervoor ook op te geven via bovenstaande wegen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Attentie

Ter gelegenheid van het 175 jarig bestaan van het KIVI heeft de afdeling Geschiedenis der Techniek een boek uitgebracht met daarin aandacht voor de drie oprichters van het KIVI in de tijd waarin zij leefden. Het boek is tijdens de voordracht gratis te verkrijgen voor leden van Histechnica en voor leden van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek.

Voordracht online

Informatie volgt binnenkort

Komende activiteiten

Zaterdag 25 februari 2023 om 11:00 uur voordracht van de heer J.P. Sigmond:
“Paul van Vlissingen & zoon, 19de-eeuwse ondernemers in stoom”

Zaterdag 25 maart 2023 om 11:00 uur voordracht van dr. C.J. van Dullemen:
“Het leven en werken van prof. Richard Schoemaker”

Zaterdag 22 april 2023 om 11:00 uur voordracht van dr. H. Heijmans:
“Titel nog onbekend”

Zaterdag 27 mei 2023 om 11:00 uur voordracht van ir. G van Ditshuijzen:
“Geschiedenis van onze toonladder en de berekeningen daarvan”

Zaterdag 24 juni 2023 om 11:00 uur voordracht van prof. ir. J.F. Abbink: “Radar and Electronic Warfare in World War 2”

Updated on februari 7, 2023

Article Attachments

Related Articles

Academisch Erfgoed
Bezoek de nieuwe website over het academisch erfgoed van de TU Delft.
Ga naar de site