1. Home
  2. Voordrachten
  3. Archief voordrachten
  4. Van ‘Stemmen’ tot ‘Delta’

Van ‘Stemmen’ tot ‘Delta’

De studentenbladen en universitaire pers in Delft

De besturen van de vereniging Histechnica en van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek zijn verheugd u uit te nodigen tot het bijwonen van een voordracht te houden door de heer dr. A.H. Streefland.

Datum: zaterdag 16 december 2023
Aanvang: 11:00 uur
Locatie: Science Centre, Bouwcampus 26, ingang ‘C’ Van der Burghweg 1, 2628 CS Delft. 

Programma

10.30 uur:  Inloop met koffie en thee
11:00 uur:  Welkom en introductie 
11.05 uur:  Voordracht door de heer Abel Streefland
12:00 uur:  Pauze
12:15 uur:  Vervolg van voordracht en afsluitende discussie
12:45 uur:  Einde bijeenkomst

Samenvatting van de voordracht

Wat begon met kleinschalige studententijd-schriften voor een specifieke groep Delftse ingenieursstudenten groeide begin twintigste eeuw uit tot goedlopende periodieken voor een brede doelgroep aan aspirant ingenieurs.

Universiteitshistoricus Abel Streefland neemt u mee op een reis door de Delftse studentenbladen en de latere universitaire pers en laat zien wat een geweldige bronnen deze tijdschriften zijn. Ze tonen hoe (toekomstige) ingenieurs in de twintigste eeuw op zoek waren naar hun eigen stem – soms politiek, soms technisch, vaak gericht op de eigen studenten- en universitaire cultuur, geregeld met verrassende vergezichten.

Informatie over de spreker

Abel Streefland is wetenschapshistoricus, gepromoveerd op Jaap Kistemaker en uraniumverrijking in Nederland en sinds 2016 universiteitshistoricus van de TU Delft. Hij onderzoekt allerhande facetten van de geschiedenis van de TU.

Aanmelden

Voor het bijwonen van deze voordracht dient u zich aan te melden:

* Leden van KIVI dienen zich aan te melden via de KIVI website
(www.kivi.nl > activiteiten > selecteer activiteit > aanmelden)

* Leden van Histechnica dienen zich aan te melden via de secretaris hotzeboonstra@gmail.com

* Ook belangstellenden die niet lid zijn kunnen zich via bovenstaande wegen aanmelden. Er zijn dan kosten aan verbonden van € 5,00.

De voordracht zal live uitgezonden worden; u dient zich hiervoor ook op te geven via bovenstaande wegen. Hieraan zijn geen kosten verbonden

Voordracht online

U kunt hier klikken om de voordracht achteraf te bekijken.

Komende activiteiten in Science Center Delft

* Zaterdag 27 januari 2024 om 11:00 uur voordracht van drs. Bert van de Ven, KIVI Event Manager: “Techniek in de middeleeuwen; achteruitgang, stagnatie of voortuitgang”

* Zaterdag 24 februari 2024 om 11:00 uur voordracht van dr. ir. Karel van der Mast : “Het ontstaan en de ontwikkeling van de elektronenmicroscopie

Op zaterdag 20 april 2024 viert Histechnica haar 10de lustrum in het Gebouw X, Mekelweg 8, 2628 CD Delft. Het wordt een dag vullend programma met als thema: “Uit falen vooruitgang halen”

Studiereis Baskenland 2024: Het wordt een zevendaagse reis, derhalve 6 nachten binnen het programma en exclusief de heen-en terugreis. Aanvang rond eind mei.

Boek drie oprichters KIVI

Ter gelegenheid van het 175 jarig bestaan van het KIVI in 2023 heeft de afdeling Geschiedenis der Techniek een boek uitgebracht met daarin aandacht voor de drie oprichters van het KIVI in de tijd waarin zij leefden. Het boek is tijdens de voordracht gratis te verkrijgen voor leden van Histechnica en voor leden van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek.

Updated on januari 7, 2024

Article Attachments

Related Articles

Academisch Erfgoed
Bezoek de nieuwe website over het academisch erfgoed van de TU Delft.
Ga naar de site