1. Home
 2. Studiereizen
 3. 7-daagse studiereis Baskenland

7-daagse studiereis Baskenland

en Cantabrië (volgeboekt)

woensdag 25 september t/m dinsdag 1 oktober 2024

De Stichting Studiereizen Technisch Erfgoed organiseert meerdaagse studiereizen voor leden van Histechnica en de KIVI-afdeling Geschiedenis der Techniek. Elk jaar is dit afwisselend een binnenlandse (2-daags) en een buitenlandse (5 à 7-daagse) reis. Bij deze reizen wordt met name aandacht besteed aan bijzondere monumenten die gerelateerd zijn industriële archeologie. Voorts kenmerken de reizen zich door de goede sfeer.

Programma

Het programma begint op woensdag 25 september om ca 14:00 en eindigt dinsdag 1 oktober ca 16:00. Heen- en terugreis zijn niet in de reissom begrepen. De genoemde tijden zijn afgestemd op de KLM-vluchten Amsterdam-Bilbao-Amsterdam op die dag.

Locaties

BASKENLAND

 • Puente Colgante in Portugalete, UNESCO-erfgoed. Naar de overkant lopend over de hoge overspanning en met zwevende gondel weer terug. Van dit type zweefbrug zijn er wereldwijd nog maar acht behouden en die zijn niet alle acht in bedrijf.
 • Boottocht over de rivier de Nervión langs restanten van oude industrie, herinrichting, nieuwe bruggen en  moderne architectuur  
 • Fundación Guggenheim, het iconische museum ontworpen door Frank Gehry.   
 • Valle Salado de Añana. Zoutwinning, niet aan zee maar in een prachtig heuvellandschap.
 • Funicular (1912) naar Monte Igueldo met het beroemde uitzicht over San Sebastian en de baai van La Concha.
 • Baskische Spoorwegmuseum, grote collectie met o.a. één van de weinige nog bedrijfsklare locomotieven van de voormalige Allanfabriek in Rotterdam. Echter wordt exclusief voor ons gezelschap een rit gemaakt met een Spaanse stoomlocomotief.
 • Wijnproeverij Bodega Marques de Riscal. In 2023 verkozen tot het beste wijngoed ter wereld. Ligt in het kleine deel van de Rioja dat tot het Baskenland behoort. Ook hier maken wij kennis met de architectuur van Frank Gehry.
 • Bergbaan Funicular Larreineta (1926) met uitzicht over de monding van de Nervión en de voormalige ijzerertsvelden.
 • El Pobal. Is een “levend” museum. Deze door waterkracht aangedreven fabriek is functioneert nog grotendeels en laat zien hoe  uit ijzererts allerlei producten  gemaakt werden na de aanpassingen in de 19e eeuw. De oudste delen van het complex dateren uit de 16e eeuw.

CANTABRIË

 • Santoña, vissersstadje aan de Golf van Biskaye. Bezoek aan een visconservenfabriek. Een lunch in Santoña met verse vis.
 • Refugio Antiaéreo. Schuilkelder tegen luchtaanvallen tijdens de Spaanse burgeroorlog (dit bezoek is nog niet definitief) of alternatief
 • Ons bezoek aan een bloeiende actieve industrie met een historisch verleden betreft dit jaar een rondleiding op de scheepswerf Astilleros Astander, de grootste werf van dit deel van Spanje.

Praktische informatie

Meer informatie over deze boeiende studiereis vindt u in de bijlage (Attachments).

Updated on april 28, 2024

Article Attachments

Related Articles

Academisch Erfgoed
Bezoek de nieuwe website over het academisch erfgoed van de TU Delft.
Ga naar de site