1. Home
  2. Studiereizen
  3. Archief studiereizen
  4. Tweedaagse studiereis Gent en Brussel

Tweedaagse studiereis Gent en Brussel

dinsdag 16 en woensdag 17 mei 2023

De Stichting Studiereizen Technisch Erfgoed organiseert meerdaagse studiereizen voor leden van Histechnica en de KIVI-afdeling Geschiedenis der Techniek. Elk jaar is dit afwisselend een binnenlandse (2-daags) en een buitenlandse (5 tot 8-daagse) reis. Bij deze reizen wordt met name aandacht besteed aan bijzondere monumenten die gerelateerd zijn aan industriële archeologie. Voorts kenmerken de reizen zich door de goede sfeer.

Programma

Het programma begint op dinsdagmorgen 16 mei om 09:00 uur op NS-Intercity station Rotterdam-Alexander en eindigt op dit station op woensdag 17 mei om ca 18:30-19:00 uur. Er wordt gereisd met een touringcar. 

Locaties

Gent

Het Industriemuseum is gevestigd in een oude textielfabriek in het oude centrum. Het museum mag gerekend worden tot één van de beste musea op het gebied van industrieel erfgoed in België. Het is onderdeel van onderzoeksinstituut technisch erfgoed ETWIE.

Op uitnodiging bezoeken wij de Anglo-Belgian Corporation. In deze fabriek worden nog steeds scheepsmotoren gemaakt, meer bekend als ABC-motoren. Nederland had ooit een goede naam waar het de productie van scheepsmotoren betreft met namen als Stork, Brons, Industrie, Kromhout en vele anderen. Inmiddels wordt in Nederland geen enkele scheepsmotor meer gemaakt. Bij ABC bezoeken wij ook het bedrijfsmuseum.

BRUSSEL

Tour & Taxis, in Brussel, vroeger bekend als het Gare Maritime. In de 19e eeuw werden de gronden gekocht door de familie Von Thurn und Taxis, oprichters van het Europese postsysteem. Aan het einde van de 19e eeuw industrialiseerde België zeer sterk. De locatie, naast het kanaal en in de buurt van het centrum en de spoorwegen, maakte het terrein zeer geschikt als nieuw goederenstation met opslagplaatsen. In fasen ontstond hier met name vanaf 1905 een omvangrijk en indrukwekkend transitiepunt. In de jaren ’60 werkten hier nog steeds ca 3000 mensen. In 1994 werd het complex gesloten. Sedert 2015 heeft een ambitieuze herontwikkeling plaatsgevonden die nog niet helemaal is afgerond. De meest monumentale gebouwen en overkappingen werden hierdoor behouden, waaronder het Koninklijk Pakhuis.

Train World is de wat trendy naam voor het Belgisch treinmuseum van de NMBS, gelegen in en naast het fraai gerestaureerde oude stationsgebouw Schaarbeek. Het museum werd in 2015 geopend en is een paradepaartje onder de spoorwegmusea. In totaal zijn er over 8.000 vierkante meter 22 stuks rollend materieel tentoongesteld. Daarnaast zijn er talloze maquettes en meer dan 1.200 voorwerpen, net als een originele brug uit de 19de eeuw.

Prijzen

De prijs voor deze studiereis bedraagt 295 euro p.p. op basis van twee personen per kamer. Voor kamergebruik door 1 persoon geldt een toeslag van 50 euro.

Inbegrepen

* De overnachting met ontbijt in het **** “Ghent River Hotel” uitstekend gelegen aan de Leie in het oude centrum
* Diner in Restaurant ”De Acht Zaligheden” op 4 min loopafstand van het hotel
* Twee lunches inclusief dranken
* Transport per Touringcar met aanverwante kosten
* Alle toegangsbewijzen en gidsen Programmaboekje

Niet inbegrepen hetgeen hierboven niet is genoemd zoals:
* Meer dan één drankje bij het diner
* Reis- en annuleringsverzekering door u zelf af te sluiten
* Persoonlijke uitgaven

Toewijzing voor deelname

Deelname is beperkt tot 40 leden.

In de loop van de afgelopen jaren werd het aantal leden dat zich voor deelname opgaf steeds groter waardoor overtekening ontstond en wij een aantal leden moesten teleurstellen. Daarom werd besloten bij overtekening over te gaan tot loting. U kunt zich opgeven voor deelname door overschrijving van € 50,- per persoon naar bankrekeningnummer NL05 INGB 0006 8413 40 van de Stichting Studiereizen Technisch Erfgoed met vermelding van “Aanbetaling België 2023” en de naam(namen) voor wie de aanbetaling wordt gedaan. Daarnaast dient u het volledig ingevulde inschrijfformulier per E-mail in te zenden. Alleen zij, wier aanbetaling en formulier uiterlijk 4 maart 2023, 24:00 uur, zijn ontvangen, nemen deel aan genoemde loting.

De convocatie en het inschrijvingsformulier treft u hieronder aan.

Wij verheugen ons op uw deelname aan deze tweedaagse studiereis.

Updated on mei 26, 2023

Article Attachments

Related Articles

Academisch Erfgoed
Bezoek de nieuwe website over het academisch erfgoed van de TU Delft.
Ga naar de site