Studiereis TURIJN EN BOLOGNA

Van zondag 18 t/m zaterdag 24 september 2022

Iveco (Industrial VEhicle COrporation)

De Stichting Studiereizen Technisch Erfgoed organiseert meerdaagse studiereizen voor leden van Histechnica en de KIVI-afdeling Geschiedenis der Techniek. Elk jaar is dit afwisselend een binnenlandse (2-daags) en een buitenlandse (5 à 7-daagse) reis. Bij deze reizen wordt met name aandacht besteed aan bijzondere monumenten die gerelateerd zijn aan industriële archeologie. Voorts kenmerken de reizen zich door de goede sfeer.

Programma

Het programma begint op zondagmiddag 18 september om ca 13:45 en eindigt aan het eind van zaterdagmiddag 24 september. Deze tijden zijn afgestemd op de KLM-vlucht 1555 naar Turijn, vertrek Amsterdam 09:35 en de KL1592 met vertrek vanuit Bologna om 17:25.

Te bezoeken locaties (onder voorbehoud van wijzigingen of force majeur)

TURIJN

Mole Antonelliana (1863-1873): het gezichtsbepalende icoon van Turijn, ooit bedoeld als Synagoge, thans bijzonder filmmuseum met een unieke collectie filmprojectoren.

Lingoto, het voormalige fabriekscomplex van Fiat: bezoek aan het vroegere hoofdgebouw met op het dak de testbaan van Fiat.

Aurora, sinds 1911 iconische vulpennen: bezoek aan het museum “Officine Scrittura” (1861) en bedrijfsbezoek Aurora.

SMAT, het waterzuiveringsbedrijf van de stad Turijn aan de Po : bedrijfsbezoek.

Museo Nazionale del Automobile: museum in de bakermat van de Italiaanse auto-industrie (onder voorbehoud).

IVECO, ontstaan uit een fusie van een aantal grote Europese vrachtwagenproducenten: bezoek aan en rondgang in de fabriek in Turijn (noot: speciaal groepsbezoek zoals tot maart 2020 mogelijk, is na de covid-pandemie nog niet opgestart. Nog in afwachting van de honorering van onze aanmelding voor september. Onverhoopt wordt in een alternatief voorzien).

IVREA

Olivetti: uitvoerig bezoek aan de voormalige bedrijfsgebouwen, waartoe ook de Talponia-Residences behoren. De gehele wijk is sedert juni 2019 UNESCO werelderfgoed.

CHIVASSO

Cavour-kanaal: bezoek stuw ten behoeve van irrigatieproject uit de 19e eeuw.

BOLOGNA

Middeleeuwse binnenstad: City-walking-tour met headsets o.l.v. Catia Alberti.

Museo Patrimonio Industriale, gevestigd in een oude steenfabriek: historische verzameling van machines en producten uit deze belangrijke en vroeg-industriële regio.

Ducati, de fameuze GP-motorfiets: bezoek aan het museum en rondgang door de fabriek tijdens de productie.

Canali di Bologna: kanalen die belangrijk waren voor de vroege nijverheid daterend uit de Middeleeuwen. Bezoek aan de elektrische centrale in de dam van Canonica en het sluisje Chiusa di Casalecchio o.l.v. Chiara Soldati. Stichting Studiereizen Technisch Erfgoed 3 !

Fondazione MAST, een samenwerkingsverband van geavanceerde industrieën in Bologna: ontvangst aangeboden voor onze deelnemers in een hoogstandje van moderne architectuur.

Museo della Macchina del Vapore: een (klein) privémuseum van stoommachines voor landbouw en industrie.

Museum Marconi, met originele werkruimte in zijn woning Villa Griffone.

Carpigiani Gelato Museum, Tech/Productie-tour en museumbezoek bij de fameuze fabrikant van deze historische consumptie-ijs machines.

SAN MARINO

• De laatste dag – zaterdag 24 september – bezoek aan één van de kleinste Europese landen en oudste republiek (301 n.C.). Oude hoofdstad, Monte Titano en zijn drie vestingen behoren tot het Unesco Werelderfgoed. Spectaculair uitzicht (bij zeer mooi! weer tot de Adriatische zee). San Marino is taxfree.

Turijn en Bologna hebben veel te bieden en zijn zeer de moeite waard om in ieder tenminste één extra nacht te verblijven. Aan het bezoeken van de bezienswaardigheden van beide steden wordt zeer beperkt aandacht besteed tijdens het programma.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over de voorwaarden, aanmelding e.d. vindt u in het als bijlage toegevoegde convocaat.

Updated on december 1, 2022

Article Attachments

Related Articles

Academisch Erfgoed
Bezoek de nieuwe website over het academisch erfgoed van de TU Delft.
Ga naar de site