Titel: Nederland pionier in de offshore techniek
Spreker: dhr. ir. P.S. Heerema
Datum: Januari 2016
Plaats: Science Centre van de TU Delft, Mijnbouwstraat 120,
2628 RX Delft
Samenvatting van de voordracht op zaterdag 9 januari 2016
De wieg van de Offshore, ofwel het winnen van olie en gas op zee, ligt in de Golf van Mexico. In 1947 wordt de eerste put geboord vanaf een platform in nog geen 5 meter waterdiepte. Bijna 70 jaar later worden velden ontwikkeld in de meest afgelegen en barre gebieden ter wereld, veelal in extreme waterdieptes van duizenden meters. In het begin van de zestiger jaren worden de eerste olie- en gasvelden in de Noordzee ontdekt. De Noordzee, met haar korte zomers en barre winters, blijkt een ruig gebied met veel meer slecht weer en hoge golven. Het materieel uit de Verenigde Staten, veelal bestaand uit platte bakken, voldoet niet en de productiviteit is laag.
Nederland, met de eeuwenoude kennis van water en bagger, de goede ligging en haar vernieuwingsdrift, is de ideale kandidaat om deze leemte te vullen. De zeventiger jaren worden gekenmerkt door vernieuwing, waar vooral op installatiegebied grote stappen voorwaarts worden gemaakt. De grootvader van de spreker is met zijn bedrijf Heerema een drijvende kracht hierachter. Na een reeks succesvolle kraanschepen bedenkt hij het revolutionaire concept voor twee half afzinkbare (“semi-submersible”) kraanschepen met veel grotere hijscapaciteit en stabiliteit. Deze ontwikkeling opent de deuren voor nog grotere, diepere en zwaardere ontwikkelingen in de Noordelijke Noordzee en binnen een paar jaar zijn conventionele kraanschepen veelal uit de vaart. Het concept blijft meer dan 30 jaar de standaard. Een andere speler in deze tijd is Netherlands Offshore Company, een consortium van bouw- en baggerbedrijven. Oliemaatschappij Shell besluit zelf een pijplegschip te ontwikkelen in samenwerking met Esso, om betere werkbaarheid en vernieuwing te forceren in deze tak van de industrie. Andere partijen die een belangrijke rol spelen zijn Gusto en de grote scheeps- en materieelbouwers in Rotterdam. In de laatste decennia van de 20e eeuw kenmerken veel nieuwkomers de ontwikkeling van de Nederlandse Offshore, onder anderen Allseas, Fugro, Huisman, Bluewater en Seaway Heavy Lifting.
In de presentatie zal de geschiedenis van de offshore in beeld worden gebracht en zal aandacht worden besteed aan haar ontwikkeling en technische vooruitgang. Daarin speelt ook het bedrijf Allseas een belangrijke rol. In 1985 veranderde Allseas de pijplegindustrie door de introductie van het dynamisch gepositioneerde schip “Lorelay”. Nu, 30 jaar later, staat het aan de vooravond van de revolutionaire introductie van de “Pioneering Spirit”, een schip dat met een compleet nieuw concept veel grotere platforms kan installeren en oude platforms kan ontmantelen.
Informatie over de spreker, ir. P.S. Heerema, MBA
Pieter Heerema studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft waar hij in 2006 cum laude afstudeerde in de afstudeergroep Technische Dynamica. Voorts werkte hij tot medio 2010 bij Philips in Drachten, aan de ontwikkeling van scheerapparaten, als ingenieur en project leider. Hierna begon hij een MBA opleiding bij INSEAD in Fontainebleau, welke hij in juli 2011 succesvol afrondde. Aansluitend startte hij bij Allseas, een toonaangevende aannemer voor het installeren van pijpleidingen en infrastructuur in de Offshore. Na anderhalf jaar veelzijdig engineering werk promoveerde hij tot een directiefunctie als verantwoordelijke voor de uitvoering van Allseas’ projecten offshore. Zijn belangrijkste taak betreft de afbouw van het hef- en pijplegschip “Pioneering Spirit”.