De besturen van de vereniging Histechnica en van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek zijn verheugd u uit te nodigen tot het bijwonen van een voordracht te houden door de heer H. Walrecht.
Datum
- zaterdag 23 april 2022
- Locatie: Science Centre, Bouwcampus 26, Van der Burghweg 1, 2628 CS Delft
Programma
- 10.30 uur: Inloop met koffie en thee
- 11:00 uur: Welkom en introductie
- 11.05 uur: Voordracht door de heer H. Walrecht
- 11:50 uur: Pauze
- 12:15 uur: Vervolg van voordracht en afsluitende discussie
- 12:45 uur: Einde bijeenkomst
Samenvatting van de voordracht
Hans Walrecht begint zijn voordracht met een overzicht van de geschiedenis van de raket. Hierin behandelt hij de Duitse “rakettenkoorts” (een direct gevolg van de ‘Vrede’ van Versailles in 1919), alsmede de ontwikkeling van de A serie door het Duitse leger o.l.v. Wernher von Braun.
Na de slag om Stalingrad wordt de A-4 raket het vergeldingswapen van de Duitsers, de V-2. De productie van de V-2 vindt plaats in Peenemünde. De ontdekking van de Britse inlichtingendienst leidt tot het bombardement op Peenemünde en de verplaatsing van de productie van de V-2 naar de ondergrondse fabriek in Mittelberg.
De Nazi’s hebben veel energie en arbeid in het V-2 project gestoken.
Hoe vonden mobiele lanceringen plaats? Den Haag werd Cape Canaveral achter de duinen. Hoe groot was de aangerichte schade en het menselijk leed?
Het einde van de V-2 terreur leidt tot een nieuw begin van de ruimtevaart. En dat zal uiteindelijk weer leiden tot de bemande maanlandingen.
Wernher von Braun speelt een belangrijke rol in dit verhaal. Zijn droom was de ruimtevaart naar andere planeten. In de praktijk leidde het tot een vernietigingswapen. Uiteindelijk zette ruim 20 jaar na de oorlog zijn raket mensen op de Maan. De droom was uitgekomen.
In de presentatie is een aantal heel korte filmpjes opgenomen over het voorbereiden van een lancering.
Informatie over de spreker
Hans Walrecht is sinds 2013 gepensioneerd. Hij is 42 jaar werkzaam geweest in het onderwijs, waarvan de laatste 23 jaar ook in ICT, gerelateerd aan onderwijs. In de beginjaren van ICT op school heeft hij veel over dit onderwerp gepubliceerd. Tussen 2002 en 2008 was hij tevens schrijver en coördinator van een aantal (Europese) schoolprojecten, werk dat hem zelfs op enig moment naar het Johnson Space Center in Houston voerde.
Vanaf zijn zesjarige leeftijd was Hans al gefascineerd door de luchtvaart. In de jaren ’50 kwam daar ook het magische begin van de ruimtevaart bij. Hans was vooral geïnteresseerd in de techniek van raketten en vliegtuigen. Vroeg of laat wordt alles geschiedenis en ook dat heeft zijn belangstelling. Het is heel belangrijk te weten waar alles dat we nu kennen “vandaan komt”.
Deze bezigheden zijn atypisch voor een leraar in het basisonderwijs, maar het vormde een mooi tegenwicht voor de dagelijkse onderwijspraktijk.
Momenteel is Hans vrijwilliger, rondleider en educatief medewerker bij het Stoommachinemuseum in Medemblik, dat de Willem Wolff Prijs 2021 heeft gewonnen. Bij Aviodrome geeft hij regelmatig rondleidingen voor luchtvaartstudenten. Vlak voor zijn pensioen heeft hij het geven van presentaties weer opgepakt. Inmiddels zijn er 16 voordrachten, variërend van luchtvaart tot de V-2 en van Enigma tot James Watt.
Aanmelden
LET OP: Het Science Centre is verhuisd naar Bouwcampus 26,
Van der Burghweg 1, 2628 CS Delft
Voor het bijwonen van deze voordracht is aanmelden verplicht:
- Leden van KIVI dienen zich aan te melden via de KIVI website (www.kivi.nl > activiteiten > selecteer activiteit > aanmelden)
- Leden van Histechnica dienen zich aan te melden via de secretaris hotzeboonstra@gmail.com
- Ook belangstellenden die niet lid zijn kunnen zich via bovenstaande wegen aanmelden. Er zijn dan kosten aan verbonden van Eur 5,00.
De voordracht zal live uitgezonden worden; u dient zich hiervoor ook op te geven via bovenstaande wegen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.
Voordracht online
Klik hier om de voordracht online te kunnen zien.
Komende activiteiten
Voordrachten
- Zaterdag 28 mei 2022 om 11:00 uur voordracht van prof. dr. Jenny Dankelman: “Technologie voor minimaal-invasieve chirurgie en interventies”
- Zaterdag 25 juni 2022 om 11:00 uur voordracht van prof. dr. Jeroen van Dongen: “Geschiedenis van de wetenschap”
Studiereis
- Studiereis Bologna en Turijn is verschoven naar de derde week van september 2022